Инструменти

Историята на Влади, разказана от социалния педагог

Социални проекти
 

Много често по пътя към осигуряване на собственото си добро загубваме представа за хората около нас, загубваме човешкия си облик. Не ни интересува добре ли са, имат ли нужда от помощ, как се чувстват.

Връщам се назад в годините и като днес виждам деня на 6 октомври 2005г, когато започнах работа като социален педагог в Дневния център. Трудностите, мъката, съжалението и сълзите останаха в миналото. Те ме направиха по-издръжлива, по-борбена и ми дават сили да полагам старание всяко едно от децата в Центъра да се чувства по-добре и да развие възможностите си за самостоятелно справяне.

10-годишният Влади е едно от децата, с които работим. Мил, нежен, с топли кафяви очи. С напредване на възрастта се засилиха гръбначното изкривяване, костно-ставните деформации, контрактурите на сухожилията. Невъзможно е заемането на седеж. Целият ни екип се стреми Влади да се чувства удобно сред нас. Разнообразяваме позициите на тялото по различни начини – в сухия басейн с топки върху огромна пухена възглавница; на матрака; гушнат в ръцете на член от екипа; позиционираме тялото с модули. Но все ни се струва, че това не му е достатъчно. Ето защо решихме, че позициониращият блок Стабило Плюс Дуо ще подпомогне заемането на седнало положение в количката за по-продължително време. Заемайки седнало положение, Влади ще може да се фокусира по-добре върху общуването с другите деца, както и върху дейностите, които са пред него /например: музикотерапия, рисуване, хранене и др./. През целия ден Влади е заедно с останалите деца във всички дейности – когато рисуваме и моделираме, когато четем приказки и правим упражнения, когато сме сред природата. Всичко това допринася за стимулиране на положителни емоционални преживявания у детето. Освен това терапевтичният ефект на тази система касае и други деца, тъй като е насочена към профилактика на гръбначните изкривявания в ранната детска възраст, намалява спазъма на отделните мускулни групи, осигурява стабилна позиция при седеж.

Опитвам се да си представя как се чувства Влади. Усещането за вина у мен се засилва – знам, че е с интелектуален дефицит, а имам чувството, че с големите си кафяви очи ме моли да му осигуря по-удобно място. Ще поставим позициониращият блок върху количката и ще направим една дълга разходка…Лесно е да даваш съвети и да показваш съчувствие към хората, когато те имат проблеми, защото това не те засяга пряко. Но е толкова трудно, когато самият ти си поставен в трудна позиция и не можеш да прецениш кой и как може да помогне. Искам Влади и всички деца като него да се чувстват по- добре.

А за себе си мога да кажа, че общуването ми с различните деца ме кара да се чувствам по-богата душевно.

Медийни партньори

Партньори