Инструменти

Казвам се Иванка Тодорова...

Здравни проекти
 

Казвам се Иванка Тодорова. Прегледах се по време на организираните от Център за защита правата в здравеопазването безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в Обищина Кричим на 06-ти юли тази година.

На 63 години съм – съпруга, майка и с гордост мога да се похваля вече баба. Досега бях посещавала само два пъти през живота си преглед за рак на гърдата.

В началото на месец юли видях разлепени обявления, че в общината ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата, организирани от ЦЗПЗ. Това, което ме мотивира да отида, бе факта, че не ми се налагаше да взимам направление от личната ми лекарка за прегледа, нито на място да заплащам допълнително за прегледа, защото предвид финансовото състояние на семейството ми, това щеше да бъде излишен и неуместен разход. Като допълнителна мотивация за мен бе и факта, че доктора, който извършваше прегледите е д-р Младен Младенов, който е от нашия град и всички говорят само хубави и положителни неща за него.

Отивайки на прегледа не бях притеснена за разлика от повечето жени там. Това, което много ми хареса, бе милото и любезно отношение, проявено към всяка една жена от д-р Младенов. Влизайки в кабинета да ме прегледа, изпълних точно неговите наставления. Мислех си само, че прегледа ще отнеме 5-6 минути и после ще се прибера да довърша обяда за семейството си. Не съм и предполагала, че ще чуя от доктора, че е видял на ехографа голяма бучка в дясната ми гърда, което го кара реално да предполага, че мога да имам рак.
За момент не осъзнавах дори какво точно ми говори. Само мислех за ужаса, че съм болна от рак и за мен, в този момент, се преобърна света. Не знаех как ще кажа на семейството ми, нямах сили затова, да се сблъскам с техните страхове.

Д-р Младенов ми даде своя визитка и ми обясни подробно кога и къде да го намеря, за да направи биопсия и да пристъпим към лечение. Също така ми обясни, че винаги мога да се свържа с Центъра, организирал прегледите, за да получа повече информация и съдействие в тежката за мен ситуация.  Даде ми контакти на ЦЗПЗ и брошура с правата ми като пациент.
След две седмици го посетих в болницата в която работи в София, направихме биопсията и се потвърди неговото съмнение, че всъщност имам рак в напреднал стадии и ми е наложителна спешна операция в която ще се наложи да ми бъде отрязана гърдата,т.е. да ми бъде извършена мастектомия. Хубавата новина за мен бе, че нямах разсейки в други органи.
Не бях казала на семейството ми нищо до този момент. Не исках да ги плаша излишно, все пак преди броени месеци семейството ми се увеличи и най-важния в този момент бе моя внук.

Прибрах се и първо разговарях с моя съпруг. Получих неговата безрезервна подкрепа, като той бе до мен и в деня на операцията ми. Същата подкрепа получих и от децата си, които непрестанно ме уверяваха, че всичко ще е наред. Операцията мина успешно и без усложнения, за което благодаря на д-р Младенов. При изписването ми разговарях с него защо трябваше да се стигне до там да ми реже гърдата. Той ми обясни, че ако се бях преглеждала редовно през годините и рака беше хванат на време, нямаше да се стигне сега до този резултат. Обясни ми също, че съм постъпила много добре, че съм се прегледала на безплатните прегледи организирани от ЦЗПЗ, защото благодарение на тях рака е открит преди да е вече прекалено късно, за да може да се направи нещо.

Сега, след всичко осъзнавам какъв невероятен късмет съм имала да се организират тези безплатни прегледи за рак на гърдата в нашата малка общината. Аз нямах никакви оплаквания и със сигурност нямаше да пътувам до града, за да се прегледам. Ако тези прегледи не бяха безплатни, нямаше да мога да ги посетя, защото като многото други жени от  Община Кричим нямам пари да платя на лекаря.

Искам да благодаря на целия екип на ЦЗПЗ. Благодарение на тях ще мога още дълги години да се радвам на съпруга и децата ми, а дай Боже и на още много внуци.
Благодаря и на Райфайзен банк, който финансират тази благородна инициатива. С вашите пари, вие дарявате живот на бедни жени като мен и още много други.

Медийни партньори

Партньори