Инструменти

Историята на Бианка

Социални проекти
 

Съгласно официалните данни хората с интелектуални затруднения у нас са 46 313, но за съжаление, са „невидими" за българското общество.

Те често биват отхвърляни поради наложеното разбиране за тяхната неспособност и малоценност; особеностите им се възприемат като странности, хората се притесняват от тях и предпочитат да странят. Това непознаване на хората с интелектуални затруднения и липсата на ежедневен опит в общуването с тях са елементи от стигмата и водят до задълбочаване на социалната изолация.

Основният проблем пред младите хора с интелектуални затруднения е липсата на възможности за общуване извън тесния семеен кръг, както и отсъствието на форми за ангажиране в трудови дейности през деня и развитие на техния пълен потенциал за включване в общността.

Всеки човек е ценен ресурс на общността и заслужава шанса да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. Хората с увреждания трябва да бъдат свободни и равни с всички останали – свободни да правят своя избор и равни в предоставените възможности да го осъществяват.

Бианка е млада дама с интелектуално затруднение, която посещава Дневен център „Светове“ към фондация „Светът на Мария“.

Тя е винаги усмихната и много нежна, особено когато е сред приятелите си. Ученолюбива е и често идва в Дневния център с книга или учебник и разказва какво е прочела и научила. Любимите й предмети в училище са история и английски език.

Обича да мечтае и да се смее, има прекрасна усмивка, но и лесно се натъжава, когато някой я засегне. Свръхемоционална,  лесно ранима, но същевременно искрена и открита. Умее да прощава и да забравя, когато почувства подкрепа и разбиране.

Извън Дневния център обича да спортува. Кара колело с часове, сама или с децата от квартала. Споделя, че те не винаги се държат добре с нея и понякога дори я гонят.
Още с идването й сутрин в Дневния център около нея се скупчват момичетата и започват да си споделят момичешки тайни, да обсъждат новите филми, модерна музика и разбира се, момчета.

Бианка не се страхува от предизвикателства и участва с ентусиазъм във всички дейности на Дневния център – от изработката на ароматни сапуни и сувенири до почистването. За нея Дневният център е не само място за усвояване на умения, които да подпомогнат нейната самостоятелност, а и място, където ежедневно общува пълноценно със свои връстници, сред които има много приятели.

Заедно с някои от тези приятели, Бианка отиде за първи път на концерт в парка и на опера, посети няколко музея и разгледа поредица от изложби.
От скоро Бианка мечтае да започне работа и да получава заплата, с която да помага на семейството си.

Това е историята на Бианка - цветна и емоционална. Тя обича да мечтае и да се забавлява като всяко едно младо момиче. Има нужда да общува и излиза с приятели, не само в Дневния център, но и извън него.

Отворена е да учи нови неща и с удоволствие се впуска в приключения.
Много иска хората да се отнасят с повече уважение към нея и към хората като нея, да не бъде обиждана и използвана.

Ако животът ви се струва сив и безинтересен, поговорете с Бианка и надникнете в нейния свят. Тя ще ви зарази със своята пъстра фантазия.

Медийни партньори

Партньори