Инструменти

Историята на Иван - баща на три деца

Социални проекти
 

В ежедневието си като социален работник се сблъсквам с много проблеми, които хората споделят. Искам да ви разкажа една от историите, която силно ме впечатли.
Иван е баща на три деца, чиято майка ги е изоставила в ранна детска възраст. И никога повече не ги потърсила… Бащата се борил години наред сам с трудностите и с проблемите около обгрижването на децата си. Стигнал до извода, че за да ги отгледа и възпита като пълноценни членове на обществото, те трябва да имат образование, въпреки че той самият нямал такова.

Иван възпитал в децата си любов към знанието. Голяма била болката му обаче, съзнавайки, че с ограничените си финансови средства и въпреки всички усилия, които полагал, не можел да предостави на децата си всичко, от което имат нужда. Това, което за другите деца било всекидневие, за неговите било непостижима мечта – да ходят на училище.

В началото на учебната година Центърът за обществена подкрепа към SOS Детски селища България в Габрово осигури на децата всички учебни помагала и пособия, необходими за нормалното протичане на учебния процес. Трябваше да видите децата в момента, в който получиха раниците, пълни с тетрадки, химикалки, моливи, гуми, линии… Очите им светеха от възбуда. Децата бяха щастливи. Споделиха, че за първи път разполагат с всичко необходимо за училище, че за първи път ще се чувстват наравно с другите деца и ще могат да ходят с високо вдигната глава.

Хубаво е, когато виждаш как човек, борейки се сам с живота, за да отгледа децата си, е намерил време и сила да възпита в тях любов и уважение към знанието. Удовлетворена съм, че организацията, за която работя, успя да подкрепи това семейство и да съхрани стремежа им към образование.

Да си социален работник не е професия – това е призвание. Защото да помагаш на хората, нуждаещи се от подкрепа, означава преди всичко да имаш голямо сърце, за да разбереш болката или нуждата от помощ на непознат човек и да не щадиш време и сили за решаването на проблема му. Ние обаче сме в състояние да помагаме само с подкрепата на нашите дарители. За да можем да направим заедно много деца щастливи – като децата на Иван!

Медийни партньори

Партньори