Инструменти

Орфеевото цвете в Родопите

Еко проекти
 

Заедно с приятели един ден излезнахме на поход в околностите на Борино. Решихме да се разходим до „Дяволския мост”. По време на похода разглеждахме природата и биологичните видове, които срещахме.

Докато се наслаждавахме на уникалността на природата случайно попаднахме на едно красиво, нежно, лилаво цвете, което се намираше покрай скалите. До сега никога не бях го виждала. След като потърсих информация за него, оказа се, че това е най- старото растение на земята, което се среща само в Родопите, наречено Родопски силивряк. Хората тук го наричат Орфеевото цвете. С това име е прочуто от легендите свързани с произхода му.

Една от най-популярните легенди разказва, че нежното цвете се е родило от пролятата кръв на Орфей, силно влюбен в своята любима Евридика. След смъртта на Евридика, Орфей загърбил всички човешки радости и се молел скоро да отиде при своята любима. Веднъж в ранна пролет, певецът седял на висок родопски хълм. Там го открили вакханките, които се опитали да привлекат вниманието му, но не успели. Дори след години от смъртта на Евридика, той и останал верен. Тогава в яда си те започнали да го замерят с камъни и накрая разкъсали тялото му. От падащите му капчици кръв по планинските склонове, изникнало чудното цвете. Нарекли го Орфеево цвете. Според друга легенда цветето поникнало от сълзите на родопския певец Орфей по любимата му Евридика.

Друго интересно за силивряка е, че той е почти безсмъртен. След като е хербаризиран за повече от 30 месеца и след това отново се полее с вода, цветето възкръсва и продължава да се развива нормално. Затова Орфеевото цвете още се нарича безсмъртниче.

След като разбрах всичко това бях изненадана, че такова съкровище се намира в нашите гори и ние сме попаднали тъкмо на него. Сигурно още много други хора като нас са попадали на безсмъртничето без да го знаят. За това би трябвало всеки да знае за Орфеевото цвете, за историята му и че се среща единствено в Родопите. Това би накарало всеки да разбере колко рядко срещан вид е и че всяко усилие да се защити има смисъл. Нека положим усилия за запазването на древното цвете, за да може и бъдещите поколения да могат да се наслаждават на уникалността и.

Севджан Юсеин
XI клас

Медийни партньори

Партньори