Инструменти

Петьо мечтае за хубава работа и добро семейство

Култура и образование
 

Как  живеят пет човека с 400 лева? Математическият отговор на този въпрос е елементарен, но житейският е почти невъзможен. Част от това драматично уравнение е и 15-годишния Петьо Спасов. Той е ученик в Панагюрската професионална гимназия и всеки ден пътува до общинския център от родното си село Бъта, за до усвои тайната на професията „минен електромеханик”.

Трудно е, защото често билетчето е за сметка на закуската, а често гледа отдалеч опашката пред училищната лафка. Защото въпросните четиристотин лева са за Петьо, трите му сестри и болната майка и се формират от една инвалидна пенсия и детските - единствените пари, които идват вкъщи. Петьо помага на дядо си при отглеждане на домашните животни в селския двор, откъдето идват млякото и яйцата за оскъдната домашна софра. Това му носи освен храна и щастливи мигове, защото грижата за животинките му дава спокойствие от срещата с природата.

В тази ситуация Петьо прекрачва училищния праг и заради помощта на Фондация „Асарел”. Той е от децата, получили безплатни учебници като част от проекта  „Образование за всички”. Книгите не стоят неразтворени, защото амбицията на Петьо е да се изучи. Ще мога да изуча електротехника да си намеря хубава работа, а после и да създам добро семейство. Простички мечти, които му дава шанс да намери вярното решение на сложното житейско уравнение.

Медийни партньори

Партньори