Инструменти

За Лена и приказките

Социални проекти
 

Лена отраснала в изключително бедно семейство. Системните побои и унижения за нея, другите шест деца и майка им, били ежедневие. Момичето често нямало прилични дрехи, с които да отде на училище, терадките и цветните моливи били бленуван лукс… Макар и нередовна ученичка, тя се научила да чете и пише и красиво да рисува. Докато се грижела за прехраната и домакинството, тя тайно мечтаела за щастлива любов, за красив и добър принц, който да я отведе далеч от страданието и да я направи своя принцеса….

Вместо в дворец, тя била отведена в социален дом, тъй като се разчуло за постоянния тормоз, на който е подложена от родителите си. Въпреки че й причинили мъка, тя не престанала да обича майка си и баща си, а пред себе си обещавала когато има свое семейство, да бъде най-добрата майка.

Тъй като била много красива, скоро нейният бленуван принц се появил, макар и без замък. В плен на силните чувства и с вярата, че животът й оттук насетне ще е само любов и щастие, Лена бързо се съгласила да заживее със своя принц… и му родила две деца…и приказката не продължила точно, както тя очаквала. Любимият й, също като баща й, започнал често да пие и да става агресивен, да я ревнува и обвинява, че не е добра жена и майка. Не си намирал работа, на нея не позволявал да работи. Родителите на младата жена също не можели да я подкрепят. И тогава дошла новина, която никой не искал да научи – Лена очаквала трето дете. Тази новина била възприета от всички като беда – съпругът й смятал, че няма да имат средства да отглеждат три деца, съмнявал се дали е баща на очакваното бебе. Лена се чувствала самотна и нещастна, не виждала как ще продължи животът й. Минала й мисълта да „махне“ нежеланото дете.

Отчаяна, тя разпитвала за някой, който може да й даде съвет как да постъпи, накъде да тръгне... Така се свързала с екипа на Център за обществена подкрепа на SOS Детски селища България. Изплакала всичко пред социалните работници и се оказало, че път напред винаги има.

В продължение на две години Лена получава подкрепа от Центъра. Научихме я как да се грижи за здравето си и за това бебето си. Успяхме да й помогнем да се зарадва. Съдействахме да се решат наболели семейни проблеми. Двете й деца получиха възможност да посещават детска градина, където да бъдат сред връстници и да научават важни и нови неща. Лена и съпругът й се включиха и в обучение за млади родители, което им помогна да станат по-уверени в грижата за трите си деца.

Историята няма бляскав и драматичен финал, но едно младо семейство получи разбиране и помощ, за да продължи пътя си през житейските предизвикателства, а три деца се радват на нова, по-добра семейна атмосфера и по-сплотени родители. Три деца все още имат шанс да идват в Центъра, да рисуват, да играят, да участват в своята приказка.
Ивалина Филипова, психолог в ЦОП В.Търново

Медийни партньори

Партньори