Инструменти

Oще едно дете със затруднено развитие намери своя дом

Социални проекти
 

Валери е едно от децата, което въпреки нелекия старт в живота си, в крайна сметка получава шанс за светло и щастливо детство- той намира своето ново семейство и заживява, обгрижван и обичан, в топла семейна среда.

Валери се ражда с диагноза церебрална парализа, а здравословното му състояние е допълнително усложнено от тежкия страбизъм, или кривогледство. Детето е фамилно обременено, тъй като 22-годишната майка е също с проблеми в развитието и поради това се налага да живее в дом за временно настаняване. Веднага след раждането, Валери е настанен в Дом за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ „Св. София“ заради липсата на стабилна бащина фигура и невъзможността на майката да се грижи за него.

Поради вроденото си заболяване, детето трябва да посещава няколко вида терапии- ерготерапия, физиотерапия и токова терапия. Здравната каса покрива само 10 дни рехабилитация, но през последните два месеца (октомври и ноември), съпричастен индивидуален дарител- една от майките, чието дете също е със затруднения в развитието, подарява на Валери възможността да посещава рехабилитационния център редовно, всеки ден. Лекарите в заведението считат, че с постоянство и общи усилия Валери има голям шанс да проходи.

На 24 Ноември, усмихнатият Валери, който вече е на година и 3 месеца, е поверен на грижите на приемната си майка- 56-годишната Ивета, която има двама пораснали сина, които при необходимост ще помагат в грижите за малкия. Ивета споделя пред социалните работници, че приемането на дете с увреждания не е нещо, което я плаши. Самата тя е имала здравословни проблеми, които променят светогледа й и я карат да гледа на децата с увреждания просто като деца.

Преди да бъде приет в новото си семейство, Ивета и Валери прекарват един месец в така наречения „период на напасване“, който цели да запознае по-добре бъдещите родители с навиците на детето и да направи прехода по-лесен както за него, така и за тях. През този период Ивета е посещавала Валери ежедневно в ЦОП Св. София, придружавала го, заедно с персонал от дома, на процедурите в болницата и е наблюдавала какво се прави.

От фондация „За Нашите Деца“ се постарахме да направим този етап още по-плавен, като осигурихме специална проходилка и рехабилитационни уреди за вкъщи, които ще помогнат на Валери да продължи да се упражнява и да проходи по-бързо.

Медийни партньори

Партньори