Инструменти

Въпреки болестта сбъдвам мечтите си

Здравни проекти
 

Въпреки болестта днес съм асистент и редовен докторант в предклинична катедра. Живея сама и се справям с всички предизвикателства на живота.

Аз съм Деси и съм родена съм през 1978г. в град София. Израснала съм в град Дупница. Единствено дете в семейството съм.

Първото ми голямо разочарование беше през 1996 година, когато не ме избраха за знаменосец на випуска. Тогава направих и първия си опит за самоубийство. Една година по-късно успях да завърша гимназия, с отличен успех (6,00) в паралелка с математика и разширено изучаване на английски език. Същата година ме приеха да уча медицина. След втори курс от следването си се отдадох изцяло на науката – преустанових връзките с приятелите си, не се занимавах с нищо друго, освен със следването. През 2001 г. дойде и второто голямо за мен разочарование - научната ми ръководителка не изпрати резюме, както очаквах и не заминах на студентска научна сесия в Германия. Станах подозрителна, твърдях, че срещу мен има заговор, с цел да ме компроментират. Смятах също, че съм осиновена и биологичният ми баща е професор, а майка ми е китайка. Тогава още не знаех, че това са прояви на болест. В разговорите по телефона с родителите ми, те доловиха, че нещо нередно става с мен. Дойдоха в София и се опитаха да ме убедят да се консултирам с психиатър. Аз категорично отказвах. От 2002 година съм приемана многократно в психиатрична клиника, поради което се наложи два пъти да прекъсвам обучението си. Многократните приеми бяха последвани от пълноценни ремисии, но аз самоволно спирах лечението си, тъй като се чуствах напълно здрава.

През 2007 година завърших медицина с отличен успех – 5,77 от семестриалните изпити и 5,20 от държавните изпити. През същата година започнах специализация по психиатрия. Тогава осъзнах отговорността на професията „лекар“. Оттогава не съм прекратявала лечението си. През 2009 година е вторият ми опит за самоубийство. През 2012 година настъпи влошаване с психотични преживявания. След проведеното лечение, включително и електроконвулсивна терапия, се възстанових напълно.

Медийни партньори

Партньори