Инструменти

Историята на 7-годишния Доби – пленник в домашен затвор

Социални проекти
 

Добромир живее в мълчание през целия си живот. Вече 7-годишен, той все още не може да говори, носи памперс. Не е ходил на детска градина, няма и приятели. Повече от година не е излизал от вкъщи, след като при последната му разходка се изплашил от внезапно завалелия силен дъжд с гръмотевици.
Такова е накратко ежедневието на седемгодишния Доби, изпуснал толкова много прекрасни моменти от детството, които едва ли ще успее да върне. От ОЗД се обърнаха към екипа на ЦОП „Св. София“ с молба за подкрепа, за да разбием решетките на този домашен затвор, от който те и детето вече години наред не могат да излязат сами.
Психолог и специалист „Ранна детска интервенция“ започнаха работа по случая. Те посещават детето в дома му всяка седмица, общуват с него, както и с родителите му, които страдат от психични заболявания и трудно могат сами да се справят с тежката ситуация.
Въпреки честите срещи, причината за състоянието на Доби все още не е ясна. Детето не умее да рисува и играе, не може да говори, страхува се от много неща, но защо? Това все още е загадка за нас. Ето защо потърсихме съдействие от невролог и педиатър, които да се включат в работата по случая доброволно – без направления, без заплащане, без формалности. Лекар-съмишленик на фондация „За Нашите Деца“ прегледа Добчо у дома и установи, че детето вероятно има нарушение на слуха, както и/или хромозомна болест, на които може би се дължат трудностите в развитието му. Сега предстои да се свържем с личния му лекар, за да го мотивираме да прегледа детето у дома и да издаде необходимите направления, за да се направят медицински изследвания в болнична среда, да се постави точна диагноза и час по-скоро да се пристъпи към лечение.
Дотогава нашият психолог продължава работа с детето и семейството и прави всичко по силите си, за да компенсира изоставането в развитието на Доби. За да прекъсне този омагьосан кръг. За да може Доби скоро да проговори, да започне да мечтае… и да излезе от домашния си затвор.
 

Медийни партньори

Партньори