Инструменти

Пиша Ви за ръцете, които ме измъчват...

Здравни проекти
 

Здравейте докторе,

на 22 години съм и имам проблеми с пръстите на ръцете и краката – болки, промяна на цвят и ужасно щипане и парене. Отивам на личен лекар, неглежира оплакванията ми, защото изследванията там са добри и го отдават на психоемоционална реакция. И така, личната лекарка ме прати за изследване на Рейно, но като погледнах по-късно направлението, забелязах, че е за дерматолог, а не за ревматолог.

Дерматологът ме увери, че нямам Рейно, а неврологичен или ревматичен проблем, само дето не може да се определи още какъв е. Посетих невролог, направена ми бе процедура в една малка ваничка със студена вода, в която сестрата ми каза да подържа ръцете си. Аз имам силно изострена чувствителност към гореща и студена вода и след първите три-четири секунди направо щях да се разплача от болка. Сестрата ме бе оставила сама и не знаех какво да правя – хем трябва да държа ръцете вътре, хем не мога.

Резултатът показа някакъв спазъм, сестрата повика лекарката, която го отчете като такъв и каза, че това не е класическа форма на Рейно. Следващата стъпка бе да посетя ревматолог.

През цялото това време ръцете ми почервеняваха, сърбяха и се подуваха, след което преминаваха в синьо, впоследствие и пръстите на краката ставаха така. От опита си до сега с този проблем знаех, че трябва да стоя на топло, задължително да нося ръкавици през зимата, да не мия чинии и прочие със студена вода и като цяло да избягвам студа.

Започва с един, два пръста, ако не опитам да загрея засегнатата ръка – проблемът се задълбочава. Миналата година при по-продължително стоене навън през зимата получих ранички на пръстите на краката като при изгаряне.
 

Медийни партньори

Партньори