Инструменти

“Избери, за да помогнеш” набира средства за децата на загиналите военнослужещи и за Педиатрията

10.12.2010
 

В предаването си тази седмица Ники Кънчев представи проекта на Министерството на отбраната, който цели подкрепа на децата на загинали военнослужещи и проекта на Педиатрията за закупуване на апарати за венозни вливания. Негови гости в студиото на Дарик радио бяха подполковник Вера Спахийска от Министерството на отбраната и Светлана Желева от Университетската болница за активно лечение по педиатрия.

Според подп. Спахийска, която е била в Косово, когато човек е на военна мисия в чужбина се чувства по-спокоен ако знае, че има кой да помогне на детето му. Проектът на Министерството цели именно подкрепата на децата на загиналите военнослужещи при изпълнените на служебния им дълг. Кампанията помага на 93 деца и младежи, най-вече в това да получат добро образование, за да им се даде равен старт в живота. От 2005 г. военнослужещите и гражданските лица от Министерството на отбраната даряват целогодишно от месечните си заплати и подкрепят тези млади хора по пътя на житейското им развитие. Подп. Спахийска съобщи още, че на 13 декември 2010 г. във Военния клуб ще се проведе благотворителен концерт в подкрепа на децата на загиналите български воини.

Проектът на Педиатрията, който също бе представен от Ники Кънчев, е за закупуването на съвременни апарати за венозни вливания за прецизно прилагане на животоспасяващи медикаменти. Според Светлана Желева, апаратите ще помогнат за правилната дозировка на лекарствата на болните деца. Към настоящия момент Педиатрията е единствената в страната самостоятелна специализирана детска болница, която осъществява високоспециализирано и квалифицирано медицинско обслужване за деца от цялата страна. Годишно в болницата се преглеждат над 12 000 деца и в нея се лекуват повече от 6000.

Медийни партньори

Партньори