Инструменти

“Избери, за да помогнеш” помага на децата с нарушено зрение и на хората с бъбречни заболявания

03.12.2010
 

Предаването “Ники Кънчев Шоу” по Дарик Радио представи поредните проекти, включени в кампанията “Избери, за да помогнеш”. Тази седмица негови гости бяха Спас Карафезов, председател на Национално читалище “Луи Брайл 1928” и доц. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в ИСУЛ.

Проектът на читалище Луи Брайл, което е единственият издател на художествена и справочна литература у нас, си е поставил за цел да подпомогне отпечатването на детски книги за деца с нарушено зрение. Пред Ники Кънчев, Спас Карафезов каза, че отпечатването на книги на брайлов шрифт е изключително скъп процес –книга от едно заглавие струва между 60 и 75 лева, а слепите хора принадлежат към най-бедния слой на обществото – почти 98% от тях са безработни. Читалището разпространява напълно безплатно брайлови, а и електронни книги в цялата страна и с помощта на даренията от кампанията децата с нарушено зрение ще имат възможност да четат нови заглавия.

В предаването на Ники Кънчев, доц. Делийска от Клиниката по нефрология към ИСУЛ, съобщи, че все повече бъбречни заболявания се диагностицират при млади хора до 40 години и в България, както и в цяла Европа се наблюдава нарастване на тези заболявания. Проектът на клиниката е за закупуването на съвременен апарат за плазмафереза, който помага при лечението на тежки бъбречни заболявания и на практика забавя процеса им, така че хората да не се нуждаят от изкуствен бъбрек. В момента в клиниката работи такъв апарат, но той е морално остарял и на повече от 20 години, а един нов апарат струва около 20 000 евро.

Медийни партньори

Партньори