Инструменти

“Избери, за да помогнеш” в подкрепа на децата и самотните възрастни хора

26.11.2010
 

В предаването си по Дарик Радио в четвъртък (25 ноември) следобяд Ники Кънчев представи още два проекта, включени в тазгодишната кампания “Избери, за да помогнеш”, този път от сферата на социалните проекти. Негови гости бяха генералният секретар на сдружение Каритас Емануил Паташев, който представи програмата за домашни грижи за възрастни, болни и самотни хора, и националният изпълнителен директор на SOS Детски селища България Пламен Стоянов с проекта “Заведи ме на детска градина”.

Емануил Паташев съобщи, че програмата “Домашни грижи” осигурява медико-социални грижи в обичайната домашна среда на повече от 400 възрастни, болни и самотни хора в тежко здравословно състояние и в трудна социална ситуация. В тяхна помощ функционират 6 амбулаторни центъра за домашни грижи в Русе, Белене, Малко Търново, Раковски, Житница и София, които обслужват нуждаещите се от още 8 близки население места. На въпрос на Ники Кънчев какви са специалните грижи, които се полагат за възрастните, представителята на сдружение Каритас обясни, че всеки амбулаторен център разполага с три медицински сестри, които предоставят професионални услуги и подкрепа на възрастните хора в собствения им дом. Благодарение на събираните дарения, възрастните хора получават помощ, като заплащат символична цена от 2,3 до 5 лева, въпреки че услугата е скъпоструваща.

В предаването на Ники Кънчев Пламен Стоянов призова за подкрепа на проекта на SOS Детски селища – “Заведи ме на детска градина”. Благодарение на този проект семейства, които не разполагат с достатъчно средства и самотни майки могат да запишат децата си на детска градина, като по този начин от една страна се облекчават родителите, а от друга се помага на детето да се социализира и да не бъде изключено от кръга на своите връстници. Според г-н Стоянов, по-сложният въпрос е когато става дума за деца с увреждания, които също са подпомагани по проекта, тъй като за тях е жизненоважно да посещават специализирано заведение, за да получават интензивна помощ от психолог, социален педагог и рехабилитатор. Тъй като таксите в тези специализирани детски заведения са високи, за много семейства е невъзможно да изпратят децата си там. SOS Детски селища помага на тези семейства, дори финансово, за да могат децата им да ходят на детска градина, което е предпоставка временно безработните да търсят и намират подходящи работни места и да осигуряват финансова стабилност на семействата си.

Двамата представители на проекти, включени в Дарителската инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” не пропуснаха да отбележат ролята, която подобни примери за корпоративна отговорност имат за подкрепата на значимите социални проекти в обществото.

Медийни партньори

Партньори