Инструменти

През тази година се очакват 3900 новорегистрирани случая на рак на гърдата, съобщи д-р Елмира Павлова. Заболяването може да бъде излекувано напълно при ранна диагностика

12.11.2010
 

През 2010 г. се очакват около 3900 новорегистрирани случая на рак на гърдата, като възрастта пада и жени на 40-45 години стават жертви на тежкото заболяване, съобщи д-р Елмира Павлова, Управител на Националния онкологичен медицински център в предаването на Ники Кънчев по Дарик радио. Проектът на Центъра за осъществяване на профилактичен скрининг на рака на млечната жлеза е включен в тазгодишната кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш”, на която Дарик радио е медиен партньор.

Според д-р Павлова, смъртните случаи от това заболяване са над 1200 годишно, а диагностиката в ранен стадий помага то да бъде излекувано напълно. Целта на проекта е да се осъществят безплатни прегледи на социално слаби жени, които нямат възможност за провеждането на квалифицирани профилактични прегледи и живеят в отдалечени населени места в България, тъй като Здравната каса не поема извършването на мамографии с мобилен мамограф.

В предаването на Ники Кънчев, който е лице на здравните проекти в кампанията, гост бе и Елица Баракова, Изпълнителен директор на Фондация помощ за благотворителността в България, чийто проект в помощ на децата с церебрална парализа също е включен в ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ 2010Г. Тя съобщи, че според данни на родителски асоциации около 20 000 деца в България страдат от детска церебрална парализа (ДЦП), като състоянието на нервната система може значително да се повлияе при комплексна и продължителна терапия, особено интензивна в първите няколко години от развитието на детето. Заплащаната от Здравната каса клинична пътека покрива около 10 дни рехабилитационни процедури на дете; през останалото време родителите доплащат или детето не се рехабилитира. Необходимата сума на дете е между 200 и 1000 лева на месец – непосилна сума за семейства с ниски доходи и още по-скъпа за живеещите извън София. На тези деца може да бъде помогнато да получат допълнителни рехабилитационни процедури, които са изключително важни и могат чувствително да подобрят състоянието им.

Медийни партньори

Партньори