Инструменти

20 книги в 300 тома за деца с нарушено зрение бяха отпечатани благодарение на дарителската инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш”

01.06.2011
 

20 детски книги в 300 брайлови тома бяха отпечатани благодарение на дарението за националното читалище “Луи Брайл 1928”, направено в рамките на благотворителната инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2010 г. По време на кампанията, за читалището бяха събрани 16 768 лв. Средствата са набрани от дарения на служителите на Групата Райфайзен и банката, която за всяко направено лично дарение е добавила по още 100 лв., както и от дарения, постъпили директно по сметките на организациите и дарения чрез SMS.

Благодарение на средствата, набрани от кампанията, читалището даде възможност на незрящите деца в България да могат да прочетат на брайлов шрифт книгите “Приказки по телефона” на Джани Родари, басните на Езоп, приказките на Пушкин, “Сияйна зора” на Джек Лондон и др., както и книгите на българските автори Йордан Радичков – “Ние врабчетата” и Емилиян Станев - “През гори и води”. Отново бяха преиздадени и “Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери, “Двойната Лотхен” на Ерих Кестнер и “Чернишка” на Емилиян Станев.

От учредяването си през 1928 г. до днес, Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928” е единственият издател на художествена и справочна литература за хората без зрение в България. Читалището разпространява напълно безплатно брайлови и електронни книги в цялата страна, като читателите с нарушено зрение могат да получат заявената литература по домовете си.

По време на втората дарителска инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2010 г. бяха събрани 391 540 лв. Кампанията се проведе в периода октомври 2010 г. – януари 2011 г. и подкрепи 30 проекта в областите Здравеопазване, Социална сфера, Опазване на околната среда, Култура и образование, като своите лични дарения направиха 2945 служители на Групата Райфайзен.

Сайтът на инициативата www.izberi.rbb.bg остава активен и на него се поместват отчетите на организациите, включени в кампанията, за това как са изразходвали дарените средства.

Медийни партньори

Партньори