Инструменти

Хасковската болница с нов респиратор за недоносени деца, благодарение на кампанията “Избери, за да помогнеш” на Райфайзенбанк (България)

21.05.2014
 

Неонатален респиратор за недоносени деца на стойност 25 368 лв беше закупен със средства от кампанията, инициирана от Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" и вече функционира в отделението по Неонатология на МБАЛ “Хасково”. Общата сума, дарена на отделението по неонатология на болницата в гр. Хасково възлезе на 42 486 лв., като дарението само на Райфайзенбанк и 307 нейни служители, които подкрепиха този проект, бе за над 36 000 лв. С останалите средства предстои да бъдат закупени неонатални пациентни монитори, които измерват жизнените показатели на новородените - температура, сърдечна дейност, кръвно налягане и позволяват по-добър контрол от страна на лекуващите лекари и на медицинския персонал.

Недоносените деца с ниско тегло изискват продължително лечение и грижи при оптимални условия на кислородните концентрации и температурен комфорт. Съвременното и иновационно оборудване, предназначено за тази рискова група деца, осигурява възможността за по-добър контрол на дихателните параметри при деца на апаратна вентилация. Това профилактира риска от късните усложнения - ретинопатия на недоносеното, церебрална парализа и хронична белодробна болест, които могат да бъдат избегнати, благодарение на новото оборудване.

«Наличието на тази медицинска техника дава възможност за подобряване качеството на грижите в нашето отделение и съответно много по-добра неонаталната дейност, а и по-къс болничен престой на новороденото», коментира д-р Вачева – началник на отделението по Неонатология. Модернизацията на апаратурата в отделението по “Неонатология” на МБАЛ “Хасково”, повишава качеството на живот на бебето и неговото семейство, като новият специализиран апарат им дава по-добър старт в живота и допринася за създаване на ново и здраво поколение в Хасковска област, допълни тя.

През 2013 г. в МБАЛ “Хасково” са родени 870 деца. За цялата 2013 година в единственото отделение по Неонатология за област Хасково, намиращо се в “ МБАЛ-Хасково” АД са лекувани 1 000 деца. Благодарение на закупената животоспасяваща апаратура с финансови средства от кампанията “ Избери за да помогнеш“, над 30 деца с различни проблеми са получили съвременни и жизнено необходими медицински грижи.

По време на кампанията “Избери, за да помогнеш” 2013 г. бяха събрани 275 585 лв. за 27 благотворителни проекта, като в инициативата със своите лични дарения се включиха 2112 служители на банката.

Медийни партньори на инициативата на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" са Дир.бг, БНТ, Нова телевизия, БНР, Дарик радио, в. Стандарт и в. Труд.

Медийни партньори

Партньори