Инструменти

“Избери, за да помогнеш” подкрепи изграждането на Музейно-образователен детски център в музея „Васил Левски“ в Карлово

17.09.2015
 

Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2014 г. набра 6 722 лв., в подкрепа на проекта на Национален музей „Васил Левски“, гр. Карлово – „Апостола в детските очи“. Средствата бяха събрани от лични дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която за всяко дарение от свой служител добави по още 100 лв.

На събитието, председателят на Общинския съвет на община Карлово Стойо Карагенски и регионалният мениджър за регион Южен Централен на Райфайзенбанк (България) ЕАД – Лозан Ранков, откриха изградения със средства от кампанията Музейно-образователен детски център. В него се стимулира интереса на най-малките посетители към личността на Васил Левски, посредством различни програми и подходящи занимания, съобразени с възрастта на децата. Възрожденска детска работилница дава възможност те да участват в познавателния процес за Апостола чрез разнообразни игрови и състезателни модули, като е предвидено в тях да се включват и децата със специални образователни потребности. Част от средствата бяха усвоени и за изданията „Уроците на Апостола“ и „Левски в детските очи“. В тях са събрани най-добрите литературни произведения за деца от различни автори и жанрове, посветени на Апостола на свободата като национален герой и утвърждаване на значимостта на делото му у подрастващите. По време на събитието децата създадоха изображение на Левски с помощта на специално изработени печати, рисуваха и подреждаха пъзели, които са подходящи и за деца със специални образователни потребности.

Новият център подпомага учебната дейност и подобрява обстановката и работата на музейните специалисти с децата, а с издаването на антологиите се покрива сериозния дефицит от детска литература, посветена на Васил Левски.

Музеят разполага с богат фонд материали, има уникална среда и води активна дейност с деца и ученици – организира творчески конкурси, провежда викторини и състезания, дава възможност за изява на децата чрез техни художествени програми в празничните дни на музея. Партньор в осъществяването на проекта е Фондация "Васил Левски".

За изминалите 6 години кампанията „Избери, за да помогнеш“ е подкрепила 166 проекта, като общата събрана сума от дарения на служителите, на банката и направените външни дарения, надхвърли 2 млн. лв. Предстои тазгодишното издание на инициативата, което ще стартира в началото на ноември.

Медийни партньори

Партньори