Инструменти

Благотворителната кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” подкрепи Планинската Спасителна Служба (ПСС)

23.06.2016
 

С дарения на 54 служители бяха купени 18 GPS приемника за издирване в планината

Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2015 г. набра 7 648 лв. в подкрепа на проекта на Планинската Спасителна Служба (ПСС) към БЧК. Средствата за проекта „Да спасим живот в планината“ бяха събрани от лични дарения на служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която за всяко дарение от свой служител добави по още 100 лв.

На специално събитие днес председателят на Управителния съвет на Райфайзенбанк Оливър Рьогл, доброволчески отряд на ПСС заедно с медийните партньори и служителите на банката – дарители по проекта, участваха в демонстрация на спасителна акция с новите GPS приемници.

Благодарение на проекта бяха купени 18 GPS приемника за издирване в планината, с чиято помощ точно се определя местоположението на нуждаещ се, за да могат планинските спасители бързо да достигнат до него. От друга страна чрез GPS устройството се създават „сигурни“ маршрути, в които са въведени места в планината с по-висок риск – лавини, пропасти и скални прагове, което повишава безопасността на самите спасители и точно определя обходените райони при мащабни акции за издирване.

„Съвременните технологии позволяват на загубилия се да изпрати точни GPS координати чрез мобилното приложение на спасителната служба и екипите на ПСС директно да се насочат към пострадалия без да губят време“, коментира Емил Нешев, началник на учебния център на ПСС.

С реализирането на проекта оперативната дейност на 32-та спасителни отряда на ПСС в цялата страна ще бъде значително улеснена. През 2015 г. екипите на службата са оказали помощ при 1878 случая, проведени са 97 спасителни акции, включващи и ползването на хеликоптер, извеждане от трудни ситуации, операция при лавина.

За седемте си издания до момента кампанията“Избери, за да помогнеш” е подкрепила 189 значими проекта в сферата на здравеопазването, социалната дейност, екологията, образованието и културата с близо 2.3 млн. лева. Предстои тазгодишното осмо поредно издание на инициативата, което ще стартира в началото на ноември.

Медийни партньори

Партньори