Инструменти

Маринчела и Алекс са добри приятели, винаги усмихнати и позитивни!

Култура и образование
 

Алекс е на 27 години от София, графичен дизайнер и работи в прекрасен офис с прекрасни колеги. Всички го уважават заради професионализма му, обичат го заради неговата лъчезарна усмивка. Има една малка подробност, той не чува и ползва жестов език за да комуникира. Единственият начин за комуникация между Алекс и колегите му е чрез писане по имейл и скайп. От екипа са намерили решение, но те вярват, че той заслужава много повече от това, а именно активно участие в оперативките, семинарите, събитията и конференциите, които посещават заедно.

Маринчела е 17 годишна млада дама, ученичка в техникум по лазерна оптика “Ломоносов” в столицата и се справя отлично въпреки, че не чува. Трудно й е да следи всичко, което преподавателите казват, но с упорито четене и съдействие от съучениците  Мари, както я наричат приятелите, успява да компенсира нечутото. Като всяко амбициозно дете, тя мечтае да следва в престижен университет, но се притеснява от бариерите в непозната среда.

Мари е родена в семейство на глухи родители, а Алекс  има чуващи родители и сестра. Маринчела се ражда чуваща, но в следствие на антибиотично лечение, още в ранна детска възраст, губи  почти целият си слух. Нейният майчин език е жестов, но след усилена работа с логопед, Мари проговаря на седем годишна възраст, като разчита основно на четене по устни.

Едва ли някой се сеща, че слухоувредените хора разчитат на зоркия си поглед за да разберат какво им казват околните, стават отлични четци по устни. Да, четат по устни, а не наострят уши...и разбира се пропускат много информация в ситуации, в които не виждат устните на заобикалящите ги хора, защото слуховите апарати не могат да заместят изцяло нормалното човешко ухо.

Екипът на Фондация “Заслушай се” работи в посока осигуряване на равен шанс за всички хора с увреден слух, нашето желание е да предоставим нужните условия за тези хора, защото те заслужават активен социален живот, а това може да стане толкова лесно - чрез внедряване на вече съществуваща онлайн платформа за жестов и текстови превод.

Представете си как Маринчела с най-голям интерес попива материала, който се преподава в този момент - тя просто гледа таблета, на който в реално време се изписва това, което преподавателят казва. Представете си как Алекс вече взима активно участие в оперативките с помощта на платформата, като използва онлайн жестов превод и в същото време отива на конференции за графични дизайнери. Платформата дава възможност за равен достъп на хората с увреден слух, а именно: достъп до средното и висше образование, събития, театър, телевизия, кариера, институции и т.н.

Медийни партньори

Партньори