Инструменти

Историята на Моньо

Социални проекти
 

Искам да споделя с Вас историята на Моньо. Моньо е на 13 години, от многодетно и социално слабо семейство. Редовно ходи на училище, заедно с двете си сестри и малкото си братче, които много обича и винаги защитава. Моньо има една отличителна черта – той е твърде емоционален и свръх чувствителен, което води до агресия от негова страна. Моньо винаги става агресивен, когато се наложи да защити семейството или приятелите си в училище, но Моньо никога не си дава сметка за последствията. Тази агресия се изразява най-често в словесни обиди, но има прояви и на физическо на насилие.

Моньо дойде в нашия SOS Център за обществена подкрепа в Габрово заради агресивното си поведение, водещо до необмислени постъпки. Зад гърба си вече имаше една глупава проява - кражба, за която сега си понасяше последствията. Подстрекаван от две по-големи деца в училище, Моньо без много, много да мисли краде пари от чантата на класния си ръководител. Деянието е изцяло негово дело и той е заплашен от изключване. Срещу него има образувано възпитателно дело, на което е взето решение парите да бъдат възстановени от родителите му. Моньо споделя, че се разкайва и искрено съжалява за постъпката си. „И аз не знам защо го направих. Имах си парички, ама исках другите деца да ме харесат“, споделя Моньо.

Моньо много обича брат си и сестрите си и понякога му се налага да ги защитава, а това му носи допълнителни проблеми. Обяснихме му, че при такива ситуации винаги трябва да се обръща към училищния персонал, а не да раздава правосъдие под влиянието на емоциите. С него работи целият ни екип на SOS Центъра, защото проблемът с агресията трябва да бъде разрешен. Това не е проблем само на Моньо, а на всички в класа, в училището, в града, в страната. Именно ние, възрастните, сме тези, които трябва да овладеем агресията сред децата. Засега се опитваме да изградим у Моньо умения да изразява словесно емоциите и чувствата си. Радваме се на всеки малък успех и сме убедени, че той е способен да преодолее проблемите си и все по-рядко да се изразява чрез юмруците си.

Кирил Паунов, социален работник в SOS Център за обществена подкрепа, Габрово

Медийни партньори

Партньори