Инструменти

Личната история на Г. В., разказана от социалния работник на Дневен център за деца и младежи с увреждания

Социални проекти
 

Г. В. е млада жена на 19 години. Родена 2000 г. в социално занемарено семейство с изключително лоши битови условия. Родителите се опитват да полагат грижи за бебето Г., но се изправят пред сериозни трудности. През 2007 г. постъпва първи клас в масово училище с интернат. В средата на учебната година класния ръководител на Г. и социалния работник на Дневния център провеждат разговор, от който става ясно, че Г. се нуждае от специализирана работа в Дневен център. След постъпването на детето в центъра всички работещи от екипа се ангажират с грижите и обучението на Г. 

Не след дълго между Г. и нейния специален педагог В. се изгражда силна емоционална връзка. Г. започва да гостува на В. и нейното семейство през уикендите, през празниците и по-дългите почивки. През 2008 г. става част от тяхното семейство, но приемното семейство успява да запази връзката и с биологичното.

През следващите години семейството на В. и екипа на Дневния център полагат постоянни грижи за доброто възпитание и образование на Г. Девойката преминава през тежък пубертет, който създава напрежение и дискомфорт на нейните близки. Въпреки всички трудности, през които минава семейството, Г. завършва средното си образование в масово училище. Успява да се социализира и да започне работа. Междувременно среща бъдещия си съпруг, а съвсем от скоро са горди родители на първородния си син.
 

Медийни партньори

Партньори